OTAK vs FINAL


HAI 

We meet again :) Since minggu depan dah start final. So, hari ini saya
 SITI NORALIANA BT ABDULLAH ingin meminta maaf kalau saya ada tersalah cakap , tersalah tulis , terover acting dan apa apa TER yang telah mengguris hati dan perasaan anda semua tanpa saya sedari. Saya dengan setulus hati nurani ini ingin meminta maaf dengan seikhlasnya daripada anda anda semua dan pleasee maafkan lahh hamba Allah yang selalu buat kesalahan ini , okay. 
Dan disebabkan minggu depan dah start final. so hari ini, terdetik rasa nak update blog sekejap. Sharing is caring kann. Dan saya sangat berbesar hati untuk berkongsi ini dengan kawan kawan saya. 
Yes ! you are :)


PERKARA YANG BOLEH MEROSAKKAN OTAK :


  • TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI

Otak merupakan organ paling banyak menggunakan tenaga. Tidak mengambil sarapan pagi, menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. DAN, banyak sel sel otak yang akan mati dan keseluruhan otak menjadi kurang aktif pada hari tersebut. see ? pleasee dont skip your breakfast after this kalau taknak sel sel otak korang mati. 


  • TERLEBIH MAKAN

Well, ini pun bahaya jugakk. Tak bermakna makan berlebihan otak akan jadi lebih baik okayy. Malah, makan berlebihan akan membuatkan kita rasa lagi mengantuk , malaihh *malas* dan hilang fokus. ingat ! jangan nak over pulak kalau makan tu yee.


  • MEROKOK

Semua orang pun tahu merokok ni merbahaya. SEBAB macam macam jenis racun yang ada dalam rokok tuu yang boleh membunuh. Tapi yang peliknyaa , lagi ramai yang suka merokok walaupun dah tahu betapa bahayanya merokok nii. Hemmm , pelik kann ??


  • UDARA YANG TERCEMAR

Menghidu udara yang tercemar boleh menyebabkan kerosakan sel sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yg sememangnya merbahaya kepada otak. Rite ? so boyfriend boyfriend , tolong berhenti merokok sebelum girlfriend girlfriend ni menghindari dari "berkawan" dengan anda. Boleh ? :)


  • TIDUR YANG BERLEBIHAN

Jyeahhh! Ini selalunya berlaku kepada students yang menetap di hostel. Memang tak dapat disangkalkan lagi. Hehe, it happens to me too. Iye lahh kan, tak ada siapa yang nak membebel kat tepi telinga kalau tido lama mana pun. Tapi ! lepas ni harap harap tak buat dah laa kannn. Sebab.. Tidor yang melampau ni boleh menyebabkan otak jadi kurang aktif dan melemahkan daya berfikir kita ! Lambat pickup nanti. So, ingat ingattt :D
  

  • TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA

Alamakk ! ini pun hobi jugak ni. >.< kalau ada sesiapa yang ada hobi sama macam saya ni, please stop it. Why ? becausee kita akan sedut semula gas carbon dioxide yang telah terperangkap disebabkan oleh bantal busukk or whatever yang kita gunakan untuk tutup muka kita. Kann ? betul takk ? Dan disebabkan inilahh otak kita akan kekurangan oksigen. *ye lahhh asyikk bau bantal busuk je kan , otak pun stabil. haha*


  • KURANG BERIMAGINASI

Err, ada kena mengena ke ?? of cos lah ada , sebab berimiginasi kan guna otak jugak ! Berfikir merupakan salah satu cara untuk mengasah otakk. Kurang berimaginasi akan menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun. Atau dalam erti kata lain , lembap sikit lah kann . hehe, so the moral of the story is banyak banyakkan berangan yeahh !
saya tahu , kalau bab “berangan” ladies is always the best :*


  • TIDAK MEMBACA AL QURAN

Last but not least , jangan pernah sesekali kita melupakan Sang Pencipta. Al-Quran merupakan kalimah kalimah Allah s.w.t. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak. Tidak membaca al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu. Jadi, jangan lah sesekali kita meninggalkan Al-Quran. okehh ?


Thats all for today my friends. See yaa in the next entry. ermm , after i finish my final maybe. Doakan saya untuk final ni. boleh ? Terima kasih , bye :)



1 comment:

SLKnight said...

mmg hobi ag sejak azali lagi kan berangan tu? :)