d'Hoteliers

ASSALAMUALAIKUM
and HYE !

As usual intro :) dah macam tagline pulak kann. okay ! cant wait for tomorrow. Miss my hometown already ! :'( macam dah setahun tak balik kedahh kan. POYO jee. padahal baru bulan lepas je balik. haha. *anak abah, biasa laa* Since today result spm keluar and imma really really bored being alone in this room. Ive decided to share something with my adik adik dan makcik makcik yang dah lama saya geram sebenarnyaa yeee. ermm~ nak tanya sikit laa kann.

Bila dengar perkataan Pengurusan Hotel , Hotel atau pun Hotel Management apa yang naik kat kepala korang ?? 
JUJUR.



Okay fine ! tak kisah laa apa yang korang fikir. tapi sama tak dengan makcik pakcik yang ada di sekeliling aku ni ?  Bila aku cakap "... ambik pengurusan hotel" and they will say sometning like this "ohhh, mesti pandai memasak ni" and also like this "ohhh, belajaq apa? kemaih kemaih bilik, memasak. macam tu la noo" dan part yang paling best bila tok yang tolong jawabkan ".. dia dok belajaq lagi ambik katering..." ohhh , terima kasih tokk. Appereciate sangat. But wait !!

catering ??

oh maii gussi ! 
why catering ? banyak sangat ke memasak ?
hahhh ??



So hari ini, kalau lahh makcik pakcik tu boleh baca apa yang aku tulis ni. Saya nak betulkan balik mind set pakcik dan makcik. Boleh kann ? izin kann saya :)


Well Pengurusan Hotel , its not just memasak dan kemaih kemaih bilik(housekeeping) ! Tolong jangan anggap budak budak pengurusan hotel ini cheff. Yang layak digelar cheff budak budak culinary art. Dan culinary art pun bukannya 24 jam mengadap kitchen dan memasak. To adik adik yang dapat result hari ini dan tak kisah laa bila pun dapat result tuu. Hotel management is something that very interesting ! Seriously.

Dulu masa mula mula study , aku mengaku aku pun penah fed up dan menyesal dan rasa nak berhenti. *nasib baik tak sempat berhenti* Sebabnyaa ? aku ni seorang yang tersangatt pemalu. jyeahh , i admit ! tapi dalam bidang ni kita perlu berinteraksi dengan orang ramai. Thats why aku menyesal. Sebab itu je. Tapi bila dah lama lama , dan dah nak final untuk kali yang keempat ni aku rasa enjoy pulak dan  LANGSUNG tak menyesal ! Betul laa orang tua tua cakap , tak kenal maka tak cinta. kann ? Dan lecturer saya pun penah pesan before this .. sometime we have to accept something that we really really hate ! But that 'something' will teach and make us success in the future. Dan sekarang saya baru tersedar dari lena yang panjang. Ya, dah tiga sem. Kepada lecturer itu , terima kasih sebab dah bangunkan sayaa :)

hemm , thats all !
enough with my sad story. Lets start some happy story :) heee
Khas untuk orang orang yang tak terlibat dalam cos pengurusan hotel , kepada makcik pakcik yang asyik cakap saya memasak jee dan jugak kepada adik adik yang berminat dengan pengurusan hotel. Kat bawah ni , subjek subjek yang korang akan belajar kalau korang masuk Diploma in Hotel Management :) okay !

|
|
|
V

SEMESTER 1 : 
  • CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS (english)
  • COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING (komputer)
  • FUNDAMENTALS OF ISLAM (agama)
  • NATIONAL KESATRIA I (persatuan persatuan/sukan)
  • BASIC WESTERN AND PASTRY (kitchen)
  • FOOD HYGIENE (hygiene of food :P)
  • INTRODUCTION TO HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRY (intro as usual :))


SEMESTER 2 :
  • INTERMEDIATE ENGLISH (english lagi)
  • ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION (agama lagi)
  • NATIONAL KESATRIA II (sukan lagi)
  • COMMERCIAL COOKERY I (kitchen lagi)
  • FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT I 
  • FOOD AND BEVERAGE SERVICE I (serving / waiter)
  • FUNDAMENTALS OF MANAGEMENT



SEMESTER 3 :
  • INTRODUCTION TO FINANCIAL ACCOUNTING AND REPORTING
  • ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES (english lagi dan lagi)
  • FRENCH LANGUAGE I (untuk students Uitm , kat lain taktahu laa)
  • ISLAMIC MANAGEMENT OF FOOD AND TOURISM (agama lagi dan lagi)
  • NATIONAL KESATRIA III (sukan lagi dan lagi)
  • COMMERCIAL COOKERY II (masak lagi gilaa)
  • FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT II
  • FOOD AND BEVERAGE SERVICE II (korang akan rasa macam mana peningnye kepala jadi supervisor untuk sehari. Baru sehari)


SEMESTER 4 : (jadi budak akaun kejap)
  • FRENCH LANGUAGE II
  • PRINCIPLES OF ECONOMICS
  • HOUSEKEEPING (kemaih bilik kat sini jaa, pakcik makcik oii)
  • FRONT OFFICE MANAGEMENT
  • FOOD AND BEVERAGE COST CONTROL
  • HOTEL ACCOUNTING
  • FUNDAMENTALS OF MARKETING


SEMESTER 5 :
  • FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP
  • SUPERVISION IN HOSPITALITY INDUSTRY
  • HOSPITALITY CUSTOMER SERVICE
  • HOTEL EVENT MANAGEMENT
  • HOSPITALITY SALES AND MARKETING
  • INTRODUCTION TO HOSPITALITY AND TRAVEL LAW


SEMESTER 6 :
  • INDUSTRIAL TRAINING


Dah tengokk ? so  adik adik ? ada berann ? hehe, menarik takk ? kalau menarik , tertarik. Apply laa coz ni macam macam boleh belajar. Boleh kita cakap perancis ramai ramai. kann ?  
makcik pakcik , ceq bukan belajaq kemaih bilik dengan memasak jaa. macam macam ceq belajaq tauu.

Dan kepada sesiapa yang fikir coz hotel tuu untuk memasak je , tolong betulkan balik persepsi anda ituu. bolehh kann ? terima kasih..





No comments: