france ✿ in love

ASSALAMUALAIKUM
and HYE !

I'm back today  let me be your teacher for a while. haha. I'm not going to teach you english bcoz i know my english are not as well as you are. Kalau cakap kedah pandai laa. master lagi ! haha, okay dahh. jangan nak merepek. I just want to share actually , bukan nak ajar sangat pun.  aku sendiri pun tengah belajar , macam mana nak jadi pengajar untuk mengajar pelajar pelajar yang ingin belajar kannn ?  Hobi aku memang suka berkongsi , tak makan sorang . jangan risau. aku jugakk bukan lahh pejual ikan *selfishh* kalau ada apa apa yang menarik , aku share. itu jaa. dont worry :)


Dulu aku dah penah post pasal bahasa perancis ni. tapi, masa tu baru belajar sehari. Almaklumlah, excited sangat dapat belajar bahasa orang. Hari first belajar terus story 1 dunia. Padahal baru belajar berapa perkataan je pun. c(:  Normal lahh tu. Hari ni rasanya dah advance sikit, sebab dah 2 sem belajar bahasa perancis. Kat bawah ni ada laa sikit ayat ayat yg boleh aku share kann. harap harap suka lahh yee.




Bonjour ✿ selamat sejahtera ( bonjou )

Bonsoir ✿ selamat malam ( bonsua )

ca va ? ✿ apa khabar ? ( sa va ? )

ca va ✿ khabar baik ( sa va )

comment tu t'appelles ? ✿ siapa nama awak ? ( komo tu tapel ? )

je m'appelle ... ✿ nama saya ... ( je mapel .. )

enchantee ✿ selamat berkenalan ( oshontey )

excusez-moi ! ✿ maafkan saya ( excuse mua )

merci ! ✿ terima kasih ( mersi )

merci beaucoup ✿ terima kasih banyak ( mersi bukuu )

bon appetit ✿ selamat menjamu selera ( bon epetait )

je m'en folle ✿ saya tak kisah ( je mon foll )

je suis folle de toi ✿ saya gilakan awak ( je sui foll de tuaa )

je te deteste ✿ saya benci awak ( je te diteii )

tu me manques ✿ saya rindukan awak ( tu me mongg )

je t'aime ✿ saya cintakan awak ( je temm )

je ve t'embrasse ✿ saya nak cium awak ( je ve tombeghas )

j'ai vachement faim ✿ saya sangat lapar




dimanche ✿ ahad ( dimonsh )

lundi ✿ isnin ( lundi )

mardi ✿ selasa ( maghdi )

mercredi ✿ rabu ( megkeghedi )

jeudi ✿ khamis ( jedi )

vendredi ✿ jumaat ( vendeghedi )

somedi ✿ sabtu ( samdi )






un ✿ 1 ( 'a )

dus ✿ 2 ( de )

trois ✿ 3 ( teghua )

quart ✿ 4 ( kat )

seng ✿ 5 ( seng )

six ✿ 6 ( six )

sept ✿ 7 ( sep )

huit ✿ 8 ( vit )

neuf ✿ 9 ( nef )

dix ✿ 10 ( dis )




okay laa itu je kott. nanti aku buat entry bahasa perancis versi #3 pulakk. haha. ayat , aku boleh tulis. tapi kalau nak menyebut pandai pandai hampa laa nohhh. okay, selamat membelitkan lidah. a bientot ! bye ;)








7 comments:

fatini_irdina said...

Wohoaaa Fatini penah belajar masa form 1 ni. Rinduu :(

cik yana said...

ye ke ? memang untuk fatini pun ni. nak suruh ingat balikk. hehe , selamat mebaca :)

fatin aziz said...

wow boleh cuba blajar ni :)

arin cat said...

ok belajar french :)

NANA said...

mcm susah..

cik yana said...

@NANA mula mula memang susah sikit. tapi lama2 okay laa. :)

NurSyazlia said...

Jom join our first GA. http://nursyazlia.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html